Kawa Segafredo – blog o zdrowym trybie życia

Mielona, ziarnista czy rozpuszczalna – jak wybrać kawę dla siebie?

Mielona, ziarnista czy rozpuszczalna – jak wybrać kawę dla siebie?

Pierwszą z rzeczy, na które powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze kawy, a zarazem tą najbardziej istotną, jest jej rodzaj. To on definiuje wiele pozostałych aspektów, a przede wszystkim głębię smaku i aromatu, ale i chociażby wszystkie pro-zdrowotne (i nie tylko) właściwości tego napoju. Rodzajów mamy trzy: ziarnista, mielona i rozpuszczalna

Kawa stanowi jeden z absolutnie podstawowych produktów w niejednym gospodarstwie domowym. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim intensywnemu smakowi i aromatami, ale i właściwościom pobudzającym oraz prozdrowotnym. Właśnie dlatego coraz częściej sięga się po nią, a sama w sobie stanowi część rutyny każdego poranka u mnóstwa ludzi z całego kraju. Jak jednak wybrać kawę, która spełni nasze oczekiwania i po prostu zachowa wszystkie ze wspomnianych właściwości? Kluczem do tego wszystkiego jest zdecydowanie na odpowiedni jej rodzaj.

Przegląd rodzajów kawy

Choć z wszystkimi rodzajami kawy możemy kombinować poprzez dobieranie do nich dodatków (jak mleko czy cukier), na półkach sklepowych spotkać możemy trzy podstawowe i od ich wyboru zależy to, z jak głębokiego smaku i aromatu będziemy czerpać energię na każdy dzień. Do tych rodzajów należą:

  • kawa ziarnista – decydując się na zakup tego rodzaju kawy i stawiając na coś takiego, jak kawa segafredo (a zatem produkt znanej marki), mamy pewność, że będziemy mieć do czynienia z kawą najwyższej jakości, bo najbliższej swojej naturalnej formie; po ziarnach łatwo jest rozpoznać, jaka jest ich jakość i jakiego natężenia właściwości możemy się spodziewać; pamiętajmy jednak, że kawę tę musimy zmielić przed jej wykorzystaniem;
  • kawa mielona – kawie mielonej nie jest daleko do jej pierwotnej i najbardziej aromatycznej i bogatej we właściwości formy – została jednak poddana procesowi mielenia, nie zmuszając nas do niego; możliwa do przygotowania przez zalanie lub zaparzenie w ekspresie, zachowuje większość aromatu i smaku z pierwowzoru – jest więc świetną opcją dla wszystkich tych, którzy z jakichś powodów nie mogą zmielić u siebie ziaren, ale chcą cieszyć się pełnią głębi smaku kawy;
  • kawa rozpuszczalna – poddana wielu procesom przetworzenia, kawę rozpuszczalną możemy zrobić poprzez jej zalanie wodą – bez efektu fusów, w zaledwie kilka minut; choć zachowuje ona część właściwości oryginalnej kawy, jest to bardzo niewielka część – niewielką ilość kofeiny docenią jednak ci, którzy nie chcą jej spożywać zbyt dużo; kawa ta jednak powstaje z najniższej jakości ziaren – i o tym należy pamiętać przy jej wybieraniu.

Podsumowanie

Podejmując decyzję o zakupie kawy starajmy się przede wszystkim rozważyć, na jaki jej rodzaj się zdecydujemy. Stawiając na coś takiego, jak ziarnista kawa segafredo możemy się spodziewać wysokiej jakości, jednak też konieczności jej zmielenia – jeżeli nie mamy czym to zrobić, lepiej będzie, jeśli postawimy na inny rodzaj tego napoju.

Kawa zdjęcie utworzone przez KamranAydinov - pl.freepik.com